Opublikowany przez: jkm 2012-02-07 11:23:40
Pierwsze zarysy przyszłej pizzy są już opisywane w starożytności. Egipcjanie wypiekali płaskie okrągłe chleby w specjalnych piecach, które służyły jako podstawa wyżywienia ludności.
Kolejne wpisy historyczne kierują nas w stronę Starożytnej Grecji. Grecy wypiekali chlebki które, smarowano oliwą i czosnkiem a następnie posypywano ziołami.
Dopiero około XVI wieku podobne ciasto bez dodatków podawano włoskim biedakom. Nie było ono smaczne ale pozwalało przeżyć. W kolejnym 100 leciu dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który przywiózł z Ameryki pomidory odkryto ich niesamowite walory smakowe. I to właśnie pomidory miały największy wpływ na karierę pizzy.
Najpopularniejsza pizza i najbardziej znana to Margherita. Została wykonana po raz pierwszy w 1889 roku specjalnie dla królowej Małgorzaty żony króla Umberto I przez Rafaele Esposito znanego na owe czasy neapolitańskiego pizzaioli (po włosku osoba robiąca pizzę). Na tę okazję przygotował on pizzę w barwach włoskiej flagi, zielony to bazylia, biały ser mozarella a czerwony to pomidor. Tak oto powstała pizza Margherita, która od tej pory jest tak nazywana, od imienia królowej Małgorzaty. To wydarzenie zapoczątkowało dynamiczny rozwój pizzy na całym świecie.
Mamy również w historii pizzy polski akcent. W XVI w. na dworze królewskim Sforzów podczas wieczerzy weselnej królowej Bony z królem Polski Zygmuntem Starym pojawił się okrągły placek przyprawiony serem, mięsem i innymi specyfikami. Wzbudził podziw i uznanie, przypadając młodej parze do gustu.
Aby świętować dzień pizzy należy ją dzisiaj zjeść i dlatego Familie proponuje kilka sprawdzonych przepisów naszych użytkowników.
witaminkaa proponuje "Domomowa pizza..."
Mama Tymka proponuje - "PIZZA..."
Mama Julki proponuje - "Domowa pizza na drożdżowym cieście..."
Zachęcamy Was serdecznie do dzielenia się własnymi przepisami na pizzę w naszym portalu!
W naszym Kalendarzu, w którym znajdują się chyba wszytkie szczególne, dziwne i śmieszne święta, możecie sprawdzić co jeszcze Was w lutym czeka.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
178.37.*.* 2012.02.09 14:50
hej:) polecam Wam pizzę pieczoną na specjalnym kamieniu do pizzy:). Jadłam taką u koleżanki ( kiedyś nawet nie wiedziałam,że jest "coś takiego", jak kamień do pizzy:)) Ciasto jest idealnie przypieczone a całość po prostu przepyszna!:) mmm... palce lizać:)
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.